Nevezetességek

A térség legnagyobb kincse a néhány évvel ezelőtt feltárt középkori település, Kemej község romjai. Az ásatások  során napvilágot látott egy templom maradványa és temetője.

Alsózsolca község főutcáján található a Vay-család kastélya (Szalay-kastély), mely helyi védelem alatt álló épület. Önkormányzati és lakossági támogatással megőrizte eredeti külső formáját, de belseje a szocialista rendszer lakáspolitikájából adódóan átalakult, mivel sok   család kapott benne otthont. A kastélyhoz tartozik az ún. Víztorony is, mely szintén megőrizte külső formáját.

Református-templom: 1795-ben Báró Vay Miklós építtette. A Vay-ak neve egybeforrt a település történelmével, mivel a család évszázadokon keresztül sokat tett a település gazdasági és szellemi fejlődéséért.

Haller-kastély:   A háború után a község iskolájaként működött, majd később a Gyermek- és Ifjúsági Nevelőotthon kapott benne helyet. Ma az épület üresen áll, hasznosításra várva.

Vay-család kriptája, halottasház: Az 1800-as években épült műemlék a család sok tagjának nyughelye, a halottasház mára is megtartotta eredeti funkcióját. A halottasházat 1974-ben a család egyik leszármazottja a község használatába adta.

Izraelita síremlékek a temetőkertben:  A II. világháború előtt sok zsidó család élt a településen. Temetkezési szokásaikról árulkodnak a temetőben található jellegzetes zsidó síremlékek.